Nenechte kulturu utichnout

Nenechte kulturu utichnout

Milé knihovnice a knihovníci,

náš Odborový svaz se připojil ke kampani NENECHTE KULTURU UTICHNOUT, kterou spustila Unie orchestrálních hudebníků ČR.

Především nám vadí dlouhodobé podfinancování kulturních institucí. Nikdy nebyl splněn slib 1% výdajů státního rozpočtu na kulturu.

Zaměstnanci v kultuře, jsou nejhůře placenými zaměstnanci státní a veřejné správy – ve srovnání s průměrem máme v kultuře odměny nižší o 17%. V platové tabulce 1 se již nyní nachází 35, z celkem 192, tarifních tříd/stupňů pod úrovní minimální mzdy, a zejména v oblasti kultury, také zhruba 80-90 tarifních tříd/stupňů pod úrovní zaručené mzdy. Pokud dojde od 1. 1. 2024 k navýšení minimální mzdy, počet tarifních stupňů pod úrovní minimální, či zaručené mzdy se zvýší.

Místo podstatných věcí řeší vláda zákon o VKI (Veřejné kulturní instituce) – zákon, který je ve své stávající podobě zbytečný, vysoce rizikový a další peníze do kultury nepřinese. Prakticky nulová byla ochota přizvat k jeho přípravám zástupce odborů či dokonce některých zaměstnavatelů.

V těchto měsících se připravuje státní rozpočet, nebo je probírána podoba chystaného zákona, ale nerozhoduje se jen o příštím roce.

Ve hře je směřování české kultury na mnoho dalších let. A zdaleka nejde jen o nás knihovnice a knihovníky, ale i o další profese: hudebníky, zpěváky, herce, restaurátory, kurátory, technické a administrativní zaměstnance …

A proto se náš odborový svaz připojil ke kampani

NENECHTE KULTURU UTICHNOUT

Iveta Bergerová, předsedkyně OSPK